שאלה
שתי שאלות קצרות:
- האם יש ברכת ‘נחם’ המתאימה לזמננו? ואם כן איפה אפשר למצוא אותה?
- מה דעת הרב על התכלת של ראדזין? והאם אני יכול להטיל אותה בציצית?
תודה רבה,
א’ מ’
תשובה
- לפני כעשרים שנה פירסמתי נוסח ‘רחם’ על פי הנוסח המקורי המובא בתלמוד הירושלמי (ברכות ד, ג ותעניות ב, ב) ועל פי נוסחאות הגאונים והראשונים ז”ל. גירסה משופרת של נוסח זה פורסמה על ידי ‘בית הועד’ (בית הדין שליד ‘מכון שילה לתורת ארץ ישראל’) לפני מספר שנים.נוסח זה, על ידי שינוי קל בלבד, תואם את המציאות העכשוית. והילך הנוסח:
רַחֵם, יהוה אֱלֹהֵינוּ
בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים וּבַחֲסָדֶיךָ הַנֶּאֱמָנִים
עָלֵינוּ וְעַל יִשְׂרָאֵל עַמֶּךָ
וְעַל יְרוּשָׁלַיִם עִירֶךָ
וְעַל צִיּוֹן מִשְׁכַּן כְּבוֹדֶךָ
וְעַל מְקוֹם בֵּית מִקְדָּשְׁךָ הָאָבֵל, הֶחָרֵב, הֶהָרוּס, הַשּׁוֹמֵם
הַנָּתוּן בְּיַד זָרִים, הָרָמוּס בְּכַף עָרִיצִים.
וַיִּירָשׁוּהוּ אוֹיְבֶיךָ וַיְחַלְּלוּהוּ עוֹכְרֵי עַמֶּךָ.
וּלְיִשְֹרָאֵל עַמְּךָ נָתַתָּ אֶת יְרוּשָׁלַיִם נַחֲלָה,
וּלְזֶרַע יְשֻׁרוּן יְרֻשָּׁה הוֹרַשְׁתָּהּ.
כִּי בָאֵשׁ הִצַּתָּהּ, וּבָאֵשׁ אַתָּה עָתִיד לְנַחֲמָהּ, כָּאָמוּר:
וַאֲנִי אֶהְיֶה-לָּהּ נְאֻם-יְהוָה, חוֹמַת אֵשׁ סָבִיב;
וּלְכָבוֹד, אֶהְיֶה בְתוֹכָהּ.
- נוסח הירושלמי מובא בכל הראשונים ז”ל בשינויים קלים (ובתלמוד הבבלי לא מוזכר נוסח כלשהו לתשעה באב). אין ידוע מי חיבר הנוסח הידוע אצלנו בתור ‘נחם’. ראה ‘אור זרוע’ לרבינו יצחק ב”ר משה ז”ל מוינה סוף הל’ תשעה באב (סי’ תטז): “כתוב בדברי הגאונים – הכי אמרו רז”ל ט”ב ערבית ושחרית אומר בתפלה רחם ה’ אלקינו על ישראל עמך ועל ירושלים עירך וכו’ וחותם בבונה ירושלים, לפי שהוא דומה כמי שמתו מוטל לפניו ואינו ראוי לקבל תנחומין. אבל במנחה אומר נחם ה’ אלקינו את אבילי ציון ואת אבילי ירושלים לפי שדומה כמי שנסתם הגולל וראוי לקבל תנחומין מכאן ואילך וכך הלכה ע”כ”. אך רב עמרם גאון, רב סעדיה גאון, וכל הראשונים ז”ל הביאו את נוסח הירושלמי. ופשוט שצריך לאומרו בכל התפילות – עיין רא”ש סוף תעניות פ”ד סי’ לד. (ברי”ף וברא”ש הנוסח שובש בתחילתו כדי להתאימו ל’נחם’ המקובל, כפי שמוכח מהלשון המגומגמת שברי”ף).
- אין ספק אצלי – וכן היא דעתו של כל חוקר וחכם הראוי לשמו שראיתי – שה’תכלת’ של ראדזין אינה התכלת הכשרה לציצית. ואין כאן המקום להאריך בכך. אין כל איסור בהטלתו, אך גם אין בכך טעם. התכלת המופקת מן הארגמון קהה-הקוצים (Murex Trunculus) המשווקת על ידי עמותת ‘פתיל תכלת’ היא התכלה המוזכרת בתורה.
בברכה המשולשת בתורה
דוד חנוך יצחק בה”ר חיים רפאל